Det er aldrig rart at sige farvel, i aften tager vi afsked med noget nær de største skjalde, den danske metalscene nogensinde har haft. Det skal gøres med et brag af en koncert, og du er inviteret til at være en del af denne vemodige musikhistoriske begivenhed. Pumpehuset er total udsolgt i aften og med god grund, for hvem vil ikke være med til at opleve de maleriske eventyr en sidste gang?
Heidra
Heidra er et band, som har eksisteret næsten lige så længe som Huldre, faktisk udsendte de deres første demo et par år før dem, men trods dette faktum har de to bands fulgtes godt ad gennem karrieren. De har ofte mødtes ikke bare på scenen, men også i miljøet generelt, det er bestemt ikke unormalt, at de gæsteoptræder på hinandens numre. Faktisk vil jeg gå så langt og sige, at Heidra sammen med Svartsot og Huldre udgør selve fundamentet for den danske folk metal, som vi kender den i dag. Det var derfor oplagt, at det netop var Heidra, som kom med på afskeds-touren sammen med Huldre. Så der kunne blive sagt farvel med en koncert, som folk sent vil glemme.
Alligevel virkede det desværre til, at hovedparten af de fremmødte af ukendte årsager valgte at gå ned i gården at få en øl fremfor at lytte til Heidra. Om det var, fordi de gik lige lovlig hurtigt på scenen, efter at Huldre havde forladt den, om det var, fordi lyden ikke helt virkede, som om den var indstillet til deres spillestil, eller en helt tredje grund, det ved jeg ikke. Men vi, der blev tilbage i salen, vi havde en fed koncert med masser af god energi og publikumskontakt. At de var her for Huldres skyld blev kraftigt understreget af, at samtlige bandmedlemmer var iklædt Huldre-T-shirts under hele koncerten, en lækker detalje, som kun var et plus i deres karakterbog.
Sætlisten var tight, men velspillet, den bestod af seks numre primært fra det nyeste album The Blackening Tide. De sluttede dog af med to numre fra deres første album, Awaiting Dawn, kulminerende med ”Wolfborn” som det sidste nummer, hvor violinisten Laura fra Huldre blev hevet med på scenen. Det var en ren fornøjelse at opleve folks jubel og glæde i salen, det var nærmest euforisk, og man var slet ikke i tvivl om, at nogen bedre overgang til andet sæt fra Huldre fandtes ikke! Heldigvis kan vi i vemodets skær glædes over, at Heidra stadig kan levere sådanne øjeblikke, og jeg tror bestemt ikke, vi har set det sidste til dem i fremtiden.
Sætliste:
- Lady Of The Shade
- The Price In Blood
- Rain Of Embers
- The Blackening Tide
- The Eyes Of Giants
- Wolfborn (ft. Laura Emilie Beck på violin)
Huldre
Når man som jeg har fulgt Huldre næsten hele deres karriere, er det med stort vemod, at jeg må sige farvel til dem her i aften. Huldre – et af Danmarks mest elskede folk metal-bands – har som tidligere nævnt været med til at danne fundamentet for den danske folk metal-scene, et grundlag som flere andre kendte bands i samme genre i dag har bygget deres karriere op fra. At stoppe, mens succesen er på sit højeste, gør, at Huldre får sig et eftermæle, som aldrig vil blive glemt, og mange vil ønske og håbe, at bandet en dag igen samler knoglen op og viser os, hvordan liren skal drejes, og violinbuen skal danse.
Huldre kom ikke så heldigt fra start, lyden i første nummer drillede, og publikumskontakten var først helt på sit højeste i andet sæt, men det ville være løgn, hvis jeg sagde, at de ikke var fulde af energi og havde en fed scenetilstedeværelse hele vejen gennem koncerten. Den smitsomme glædesrus og høje stemning på scenen voksede sig hele tiden stærkere i kraft af den symbiotiske effekt, den havde sammen med publikum.
Bandet havde valgt, at der skulle siges farvel med manér, derfor havde de bragt hele bagkataloget af musik med sig. De fremførte samtlige numre, de havde skrevet siden deres allerførste demo tilbage fra 2010, men posen var godt rystet – nogen vil måske mene, at numrene ligefrem blev spillet i en rodet rækkefølge, men hvis man kiggede sætlisten nærmere efter, ville man hurtigt finde ud af, at de faktisk havde en rød tråd hele vejen igennem. Musikken var jævnt fordelt, således at første sæt havde flest numre fra andet album Tusmørke (2016), mens andet sæt havde flest fra det første album Intet Menneskebarn (2012).
Forsanger Nanna Solveig Barslev og de andre fra Huldre havde vanen tro klædt salen ud som skov, og stemningen i salen var på én måde både glad, hyggelig, sorgfuld og afslappende, netop som i en skov. Hele vejen igennem koncerten skrålede publikum med, dansede og jublede til bandets ”glad-i-ægget”-metal. Efter første sæt stod Heidra for underholdningen med deres noget mere dystre tilgang til folk metallen – med elementer fra melodic death kan man jo heller ikke forvente andet – men det gav det perfekte pust af forandring mellem Huldres flotte medrivende eventyrfortællinger i deres to sæt. Jeg tror ikke, man kunne have sagt flottere farvel, end der blev gjort her, og folk gik hjem og følte, at de havde været en del af noget stort, som vil gå over i den danske folk metals historie og sent vil blive glemt.
Sætliste 1:
- Vaageblus
- Skovpolska
- Havgus
- Hindeham
- Underjordisk
- Skiftning
- Nattesorg
- Tæring
- Knoglekvad
- Mørke
Sætliste 2:
- Beirblakken
- Ulvevinter
- Trold
- Varulv
- Jagt
- Brandridt
- Gennem Marsken
- Spillemand
- Fæstemand
- Skærsild
Eventyret er slut, Huldre har kvædet den sidste sang, med en følelse af både sorg og glæde boblende i maven løfter vi drikkehornet til en sidste afskedsskål. Heldigvis har vi stadig deres to vidunderlige albums at lytte til derhjemme, når vi savner dem allermest. Selvom sagaen om Huldre ender her, er det bestemt ikke sidste gang, vi skal opleve de karismatiske skjalde. De har masser af andre projekter, som de arbejder på. Nanna har for eksempel sammen med flere af de andre bandmedlemmer både Asynje og Ættir, som vi kan glæde os til at se mere fra i fremtiden…
Heidra
Huldre
About the author:
Assignments: Music reviews and photographing / Editorial Tasks
Active since: 11-06-2018
Favorite genres: Melodic Death Metal / Industrial Metal / Symphonic Black Metal