Det var en kold og klar aften i København. Med coronapasset genindført og parat drog man afsted mod Pumpehuset sammen med de mange, der havde begivet sig ud for at opleve en koncert med majestætiske Iotunn og storslåede Livløs. Dørene åbnede tidligt, uden megen ventetid før det første band gik på, hvilket gav plads til efterfest med Deadnate. Man kunne være nervøs for om det ville kunne lade sig gøre at få publikum ind, men Pumpehuset var vældigt godt organiseret, med alle lydprøver gennemført og en virkelig lækker lyssætning. Folk kom hurtigt gennem indgangen, og der blev sat gang i en energisk og meget lækker weekend.
Iotunn
Med en opstart i 2015 har de allerede været igennem nogle udfordringer. Efter deres første udgivelse stoppede Benjamin Jensen, som var deres forsanger og bassist. Derefter stod bandet tilbage med overvejelser om, hvorvidt de skulle stoppe eller fortsætte. Selvtilliden havde fået et lille knæk og det skulle bygges op igen, så de fik virkelig brugt en masse tid på at gentænke sig selv.
Gruppen valgte at sigte efter en mere futuristisk og progget lyd. I jagten på en ny vokalist fandt de frem til den alsidige Jón Aldará, der havde en stemme og sangstil, som passede perfekt til den retning, som musikerne havde forestillet sig. Kemien viste sig at være så god at de med fælles ideer og masser af øvelse endte ud med det vi i dag kender som Iotunn.
Når man tager hensyn til dette, er det heller ikke underligt, at bandet valgte at lade deres sætliste bestå udelukkende af deres nye materiale fra det seneste album. Det er præsentationen af den nye identitet, som de gerne vil have at folk skal møde fremover. De er af international kaliber, og kan rejse sig stolt som kolosser.
Lyset under showet var med til at styrke fornemmelsen af storhed, flot udført under passagerne med instrumentale introperioder. Her oplevedes det, at salen og scenen blev lyst svagt op ved at ligge jævnt fordelt oppe ved loftet og uden kulørte lamper. Når musikken startede, kom der igen spot på podiet, samt farver og mere gang i den.
Forsangeren fik kigget meget rundt, og til trods for hans placering i centrum, fik han faktisk omfavnet hele salen. Der blev vekslet meget smukt mellem en bred variation af både clean voice og growl, og brugt flere forskellige teknikker til at styrke vokalen. Dette gjorde han ved at bruge hele sin krop enormt meget i løbet af koncerten, med en bevidsthed om, hvor han var i forhold til mikrofonen og publikum, samt hvor stemmelejet skulle lægges, for at lyde bedst.
Bandet, som er nyt i sin konstellation, klarede alligevel at levere en teknisk dygtig performance denne aften. Selvfølgelig er der nogle steder, der kunne skrues lidt på for virkelig at oppe niveauet, men de rejser sig som en norsk fjeldkæmpe, der har hvilet sig i flere år og leverer en power optræden.
De er generelt dygtige musikere, der måske ikke kommer helt ud til publikum, men det er også en sceneperformance og en musikstil, som lægger op til lidt mere stabile pladser. Det var tydeligt, at folk blev rørt, dog uden direkte at smadre rundt i en moshpit, men der blev sendt masser af kærlighed tilbage til de optrædende i form af blandt andet horn og smil.
Sætliste:
- Voyager of the Garganey I
- Access All Worlds
- Laihem’s Golden Pits
- Waves Below
- The Tower of Cosmic Nihility
- The Weaver System
- Safe Across the Endless Night
Livløs
Der er ikke meget tvivl i salen om, hvem Livløs er. Hovednavnet har allerede godt og grundigt skabt et godt omdømme for sig selv siden de startede i 2014, og har stort set været den samme fasttømrede gruppe af dygtige fyre lige siden. Eneste undtagelse er pladsen som vokalist, for da Simon Olsen valgte at koncentrere sig om Baest, så måtte Niklas Lykke træde til og medbringende en ond vokal og masser af energi.
Til denne aften havde bandet lånt Jacob Wammen (Chronicle med flere) til at spille bas. Livløs virkede en smule tilbageholdende til at starte med, og det var som om publikum skulle trække gruppen op, før de rigtig fik slået igennem, men det skete et par numre ind i deres sætliste.
Efter tilskuerne råbte “Livløs” gentagende gange, virkede det som om de fik en masse iver og fik fyret den af. Det var ganske veludført, og Lykke kommer rundt på scenen, dog ikke med lige så stort et tempo og energi, som jeg før har set manden have. Publikum liver virkelig meget op i synergi med bandet.
Pumpehuset er i flammer med en masse opståede moshpits, der får folk til at svede, så det drypper af dem. Der blev også lagt op til en meget stor wall of death, men Lykke havde desværre ikke styr på tropperne, så den fejlede, da folk begyndte at halvdrysse ud fra siderne og udviklede sig i stedet til en halv-lunken moshpit.
De spiller meget alment melodisk dødsmetal, og materialet er også meget klassisk og ganske nemt tilgængeligt, man bliver ikke imponeret over den tekniske kunne som tidligere på aften. Men det som der er med Livløs er at de sender en røvfuld af hårde velspillet toner ud til publikum, så de sitrer af vitalitet og varme og masser af kraft.
De er på danmarksturné her i foråret, og du har derfor rig mulighed for at se dem live rundt om i landet, hvilket kun kan anbefales at du gør. Med sig tager de Deadnate som jo også spillede surprise-koncerten denne aften, til glæde for mange af gæsterne.
Sætliste:
- Kistefjael
- Drenched In Turmoil
- The Sleepless
- And Then There Were None
- Rot & Ruin
- Mortal Severance
- Serpentine Supremacy
- Before The Flood
- Gallows
- Blood & Despair
- The Path
- Pallbearer
- Into Beyond
- The Purest Black
- Sheets
- Seize The Night
Deadnate
Senere var der en ekstra surprise koncert med Deadnate, som spillede nede i den lille sal til efterfesten. Bandet fik præsenteret sig som værende fra Fredericia, hvor de har været aktive siden 2013, og de startede ud med at spille musik i den mere thrashede ende. De har siden skiftet stilen ud med det mere groovende og progressive. Dette gjorde, at gruppen var længere tid om at udgive deres første skive Concrete Flood, der først i 2018 ramte gaden.
Dagen før surprise koncerten havde de releaseparty på Stengade, efter udgivelsen af efterfølgende EP, The North Sea Pt. 1, som udkom den 5. november 2021. Lyset under denne optræden var ikke det bedste, men det var tydeligt ved ankomsten til spillestedet, at de var i gang med lydprøver og i det mindste havde der været god tid til dem.
Folk var allerede godt og grundigt varmet op, og de gav en rigtig god koncert med masser af stemning og med lidt afslappet moshing. Deadnate fik da også gerne opfordret folk til at være lidt aktive, selvom de havde en noget mere afslappet facon her i København, i modsætning til da jeg så dem spille i Odense, hvilket viser, at de er en gruppe, der faktisk aflæser sit publikum virkelig godt.
Til tider kan det føles som om, at der ikke er helt samstemmighed mellem vokalisterne, når der bliver sunget rent, hvilket helt sikkert er noget, der kan forbedres med lidt mere øvelse. Det ville fungere virkelig godt, hvis de to rene vokaler kommer til at fungere som et harmonisk sidestykke til hinanden, som det man hører på pladen og er noget af det, som giver dem et unikt udtryk.
Rent teknisk fejlede guitaren under det allersidste i “Mountain” for Simon Juul, og han måtte have kabel til, for at få det op at køre igen, men det var bare en lille smule tekniske problemer, som ikke forhindrede Deadnate i, at spille videre.
Aftenen blev afsluttet på roligste vis med lidt lækker groove fra bandet, og der blev råbt på ekstra nummer, som de fik lov til at smide på for lydmanden til stor glæde for dem selv, og for de fremmødte. Oplev dem, når de sammen med Livløs er på Danmarks tour i foråret. Få set dem, når de er tæt på jer. Smid også et like på deres Facebook.
Sætliste:
- The North Sea
- Tribes of Giants
- Downhearted
- Dead Horizon
- Winter
- Mountain
- Black Lung
- Concrete Flood (Bonus nummer)
Det var koldt uden for Pumpehusets mure, men hele salen fik i dén grad varmen i løbet af aftenen, og jeg er sikker på, jeg ikke var den eneste med sved på panden under koncerten. Hvor Publikum fyrede den virkelig meget af og nød at komme ud over at svinge garnet til Livløs’ nyeste udgivelse. Der blev budt på majestætisk højde med Iotunn og en kæmpe energiudladning, for til sidst at få groovet ud til Deadnate med en mere rolig gnist af harmoni. På den måde var lineuppet fantastisk, og bød på alle de rette ting.
Fotos venligst udlånt af: Benjamin Hartz
Iotunn
Livløs
Deadnate
About the author:
Assignments: Reviews of Releases and Concerts and Interviews. Nerd on all levels (finding releases, bands and labels) - Giving the editor gray hairs...
Active: 13-12-2019 - 27-08-2022, now freelance-reviewer
Favorite genres: Blackened Death Metal - but listens to all kinds of metal and rock!