Fra Jagtvej 69 til minkaflivning, dette album vil altid være relevant
I lyset af de sidste fire år i USA kan man sagtens forstå tonerne på dette album. Randy Blythe har fået skrevet et album lige så politisk som Rage Against The Machine’s første udgivelse. Lad det ikke skræmme jer, for der bliver stadig serveret velfungerende riffs og hurtige beats på et sølvfad af angst, vrede og afskyelighed. Lamb Of God er ikke bange for at sætte gang i oprøret.
Blythe skriver ikke boyband-musik
Lamb Of God behøver nærmest ingen introduktion. De blev dannet i 1994 og var en markant del af ’new age of American metal”, som også omfatter bands som Biohazard of Pantera. Nu byder Lamb Of God på et udslag opkaldt efter bandet selv. Forsangeren Blythe har altid været politisk anlagt, og dette kan man let høre på den lyrik han skriver.
I et interview med Loudwire, siger han “You’re a boyband if you write music to appease others”. Hvilket giver indspark i at man skal tænke over lyrikken på albummet, og ikke kun headbange til musikken. Det lægger man også hurtigt mærke til på det første nummer, ”Memento Mori”, som nemt kunne handle om en politisk opvågning. Budskabet er dog mere gemt hos et band som Lamb of God end hos Rage Against The Machine.
Blythe vil med albummet kritisere ikke kun den amerikanske statsadministration, men hele det amerikanske politiske system. Lad være med at misforstå ham, for han er ligeglad med, om du er liberal eller konservativ, men vil gerne have dig til at tænke over, hvorfor du har de holdninger, du har. Selv her i lille Danmark giver det god mening med selvreflektion.
Politik, korruption og vrede
Nu hvor vi er på intronummeret ”Memento Mori”, som på latin betyder ”husk at du skal dø”, så bliver man nødt til at nævne den klassiske, men måske slidte, måde at introducere albummet. Den langsomme og stille guitar samt lyrik kan høres i næsten hvert andet metalalbum.
Det er ikke fordi stykket forstyrrer sangen, for resten af indslaget er rimeligt godt, hårdt og nervepirrende. Man kan dog ikke lade være med at føle at Lamb Of God har taget boyband ruten lige her, fordi det er tydeligt at introens hovedformål er at underholde og skabe en stemning, frem for at komme med deres budskab.
Resten af Lamb Of God har ikke en snært af boyband i sig. ”New Colossal Hate” er et godt eksempel på hvor politisk albummet er. Nummeret starter med lyden af urolig march, og lyrikken taler om uroligheder og oprør, men guitaren mangler lidt styrke og forsvinder nærmest under trommerne.
Senere i nummeret samler de op på manglerne og førsteguitaren spiller riffet, nærmest for sig selv, i det, som lyder som tre fjerdedele til sidst i nummeret. Den slipper dog aldrig ud af rytmen men skaber en fed stemning. Den største ørehænger ved dette indslag er nok pausen før omkvædet. Det efterlader os med en forventning, af at der skal ske noget, hvilket gør det meget bedre når omkvædet kommer.
”On The Hook” er sidste nummer på albummet. Med Blythes vokal i centrum og aggressive trommer får vi en rasende sang, som sætter fokus på korruption i politik. Stortrommen lyder som den rene stempelmaskine, hvilket er med til at skabe den hårde lyd. Bassen i omkvædet er meget gennemtrængende, men giver et fantastisk grundlag for guitarens riff. Nummeret viser virkelig, hvad god komposition og mixning kan gøre sammen.
Albummet er velskrevet og med mange gode riffs, men det er nemt at høre, at det ikke er formålet med albummet at underholde. Som nævnt før vil Blythe gerne kaste lys på sin forståelse af USA’s politiske system.
Albummets relevans i Danmark
Hvis man har været på et internationalt socialt medie i år og især hvis man har fulgt med i amerikansk politik her på det seneste, vil man sagtens kunne forstå hvad Lamb of God gerne vil fremhæve. Med et stigende antal videoer med Trump-tilhængere, som laver en scene og taler om deres rettigheder, eller venstrefløjens hærgende tendenser det seneste år, kan man hurtigt konkludere den stigende polarisering i Amerika.
Korruptionen er ikke kun inden for USA’s grænser. Her i Danmark vil man kunne pege på sagen om fiskekvoter, som handlede om at daværende statsminister Lars Løkke, fik gaver af kvotekongen John Anker Larsen. Flere aviser, som for eksempel Information, peger på at denne relation havde effekt på Venstres fiskeri politik. Derfor kan man ikke sige, at korruption er et nyt eller isoleret problem.
Lamb of God er relevant, uanset hvem du er, for hovedkonceptet er, at du skal stille spørgsmål til autoriteter. Lad være med at være ligesom fårene i George Orwells bog, Animal Farm, men spørg dig selv, hvad din yndlingspolitiker virkelig siger, og spørg dig selv, hvor dine politiske holdninger kommer fra.
Afskyelig er verden, men hvilken magt har vi til at ændre den? Angsten er over os og vreden mod den politiske maskine bliver større. Lamb of God har sunget om strejker og gadekampe mod USA’s politiske system. Dette album ville være tidløst relevant, for 100 år siden og 100 år frem, så sæt skiven på og opdag, hvad albummet kan gøre for dig.
Trackliste:
- Memento Mori
- Checkmate
- Gears
- Reality Bath
- New Colossal Hate
- Resurrection Man
- Poisen Dream
- Route
- Bloodshot Eyes
- On The Hook
About the author:
Assignments: Reviews of concerts and releases / Band interviews
Active since: 29-09-2019
Favorite genres: Post Punk / Darkwave / Classic Rock / Industrial / Ambient