Danmarkshistorie som du sjældent har hørt det
Når man hører black metal-genren nævnt, vil mange udenfor målgruppen måske straks tænke på Satan, dæmoner og kirkeafbrændinger. Men selv for genrens største fans, vil ‘dansk krigshistorie’ nok ikke være det første man forventer et band at dykke ned i. Ildskær har dog valgt at vise os, at denne combo faktisk kan fungere helt vidunderlig godt, og at det er meget mere end blot en gimmick.
Fra inspiration til manifestation
Ildskær har eksisteret siden 2020, hvor de også udgav deres debut-album. Men på trods af gruppens spæde alder, så er der stadig erfaring at finde hos duoen som står bag konceptet. Simon Garðarsson er manden bag alle instrumenterne. Han har allerede to fulde albums og en EP under bæltet fra sit andet projekt Í Myrkri. Vokalen bliver leveret af Skóggangr, eller Skovgænger, kendt fra Genfærd.
Det hele startede som en idé, Garðarsson fik efter at have set nogle malerier. Udkastet delte han så med Skóggangr, som var helt med på visionen om et black metalband, med fortællinger baseret på virkelige hændelser fra Danmarks fortid. Dette resulterede i det ganske imponerende debutalbum Den Rædsomste Nat, som tager lytteren på en auditiv rejse gennem et af danmarkshistoriens måske største militære tragedier: 1807’s britiske bombardement af København og efterfølgende tyveri af den danske flåde.
Med tydelig inspiration fra den klassiske black metal skabte de en intens oplevelse, men med en sørgmodig og depressiv tone, som passer rigtig godt til materialet.
Denne EP er en slags epilog til debutalbummets fortælling, hvis man kan kategorisere historiske hændelser på den måde. Men mere end den lyriske fortællings udvikling, så er det den musiske evolution der er sket på så kort tid, som er yderst beundringsværdig.
Når det hele bare klikker
Det er muligvis ikke alle fordums begivenheder, som passer helt overbevisende ind i black metallens æstetik og lydmæssige fremtoninger. Men her har Ildskær absolut ikke ramt ved siden af. Det britiske bombardement af København, og de efterfølgende uretfærdigheder og kaotiske tider som kom til at definere Danmarks plads på verdenskortet i de senere århundreder, er en yderst depressiv affære, og kan endda være decideret raseri-indgydende at lære om.
Tungsindigheden bliver kombineret med aggressivitet og kommunikeret til lytteren på et vanvittigt højt niveau hele vejen igennem Paa Dækket Kalder de Døde. Det lyriske landskab er både inspireret af, og direkte adapteret fra det tidlige 19. århundredes danske lyrikere og digtere. Man kan kun give cadeau til Skóggangrs levering af disse specielle, dansksprogede tekster. De bliver sunget og skrålet på en forståelig måde, som hverken føles akavet eller tvunget.
En af de ting som dog især imponerer, er udviklingen, det instrumentale har gennemgået fra sidste års debutalbum. Man hører en del mere variation i opbygningen af numrene, og selvom der kun er tre lydspor på denne EP, så føler man faktisk, at man efter en gennemlytning er kommet igennem et endnu mere mangfoldigt lydlandskab end hvad var tilfældet på forrige udgivelse.
Der er flere temposkift, og lidt mindre ensformige trommer, dog uden at det på noget tidspunkt fremkommer for febrilsk til stadig at være drønhamrende stemningsfyldt. Lige fra vi hører lyden af orglet omringet af brusende bølger fra første track, til det dukker op igen i outroen på tredje sang, så er vi indhyllet i en dyster, men immervæk inddragende og spændende fortælling i den lille halve time EP’en varer.
Sætter store forventninger
Selvom nogen måske lidt ville ønske, at Ildskær havde brugt denne lidt mere flersidede komponering på deres første plade, så må man tage hatten af for de soniske breddegrader de allerede kan fremvise kun et halvt år senere. Om det så er fordi de rent faktisk har udviklet deres lyd, eller om de bare bevidst har valgt to forskellige lydbilleder til de to udgivelser, så er de tekniske og kunstneriske talenter ikke til at tage fejl af.
Det bliver vanvittigt spændende at høre, hvad denne duo kan udrette i fremtiden. Vi kan måske ikke forvente, at der kun skal gå seks måneder endnu engang, men bandet har udvist en iver efter, at tage dette projekt videre, og fortsætte i det historiske spor, og hvis man er fan af konceptet samt god black metal, så kan man jo ikke være andet end spændt.
Hvis du var fan af Ildskærs første skive, så er der bogstavelig talt ingen grund til ikke at tjekke denne EP ud. Måske fandt du den første plade lidt for meget inspireret af klassisk 90’er black metal-lyd, men synes du, at hele konceptet var interessant, så er Paa Dækket Kalder de Døde lige noget for dig, da det er en diskret modernisering af lyden, som ikke går på kompromis med en stemningsmættende atmosfære.
Trackliste:
- Natten er Tyst
- Blodrøde Bølger
- Den Sidste Orlogsmand
About the author:
Assignments: Reviews of concerts and releases / Band interviews / Editorial Tasks
Active since: 09-09-2019
Favorite genres: Punk / Hardcore / Metal in all shapes and sizes